De ervaring van realtime train supervisor Thomas

Het treinverkeer in goede banen leiden en bij incidenten de impact en vertraging voor de reizigers beperken. Dat is de hoofdtaak van Thomas, sinds 2014 aan de slag als Realtime Train Supervisor bij NMBS.

“Als Realtime Train Supervisor nemen wij zowel proactief als reactief maatregelen om het treinverkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen. Onze focus ligt daarbij steeds op de reizigers. We zorgen ervoor dat de vertragingen zo beperkt mogelijk blijven en dat er, indien nodig, een alternatief geboden wordt.

Tijdens een shift zijn we met 5 collega’s verantwoordelijk voor Vlaanderen. We werken uiteraard samen met heel wat andere actoren: onze evenknieën voor Brussel en Wallonië, collega’s van Infrabel, verdelers die verantwoordelijk zijn voor het treinmaterieel, mensen die verantwoordelijk zijn om de info naar de reizigers te verspreiden en de treinbestuurders en treinbegeleiders op het terrein. Communicatie is een belangrijk aspect in onze job. Net omdat er zoveel betrokkenen zijn moet de communicatie steeds zo helder en efficiënt mogelijk verlopen.

Onze job is complex. Je bent dus best leergierig en geduldig aangezien je het takenpakket met mondjesmaat leert en vooral on the job. Na 6 jaar in deze functie leer ik nog steeds bij. Daarnaast moet je goed kunnen omgaan met stress, probleemoplossend kunnen denken, communicatief en flexibel zijn. Wij werken in een 3x8 ploegensysteem, dus moet je je ook bewust zijn van de impact hiervan op je lichaam en je privéleven.

Het leukste aan mijn job vind ik de grote verantwoordelijkheid die we dragen. Wij beslissen ten slotte wat er met de treinen gebeurt. Het geeft ook een enorme voldoening als jij dan een oplossing voor de reizigers kan vinden. Daarnaast is er de variatie. Het kan hier erg rustig zijn, maar ook heel hectisch. Je weet op voorhand nooit wat de dag je zal brengen.”

Ontdek de openstaande vacatures (15)

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info