Van zaalverantwoordelijke in de horeca naar treinbegeleider

Tijdens zijn studies secretariaat-talen begon Alexander met een studentenjob in de horeca. Een microbe die ook na zijn studies bleef hangen. Hij bouwde een carrière uit en werkte in verschillende horecazaken. Later evolueerde hij in de richting van de eventsector. Als freelance eventmanager realiseerde hij evenementen van A tot Z, onder andere voor sterrenzaken.

“De horeca- en eventsector zijn hard. Je weet op voorhand niet hoe lang je zal moeten werken en je maakt vaak verre verplaatsingen.  Daarnaast wisselt je inkomen maandelijks. Een vriend van me werkt bij NMBS als Securail-agent. Hij raadde mij de job van treinbegeleider aan. Een job met veel vrijheid en sociaal contact. Echt iets voor jou, zei hij. En hij had overschot van gelijk.”

Klaar voor een carrière als treinbegeleider

“De opleiding van 4,5 maanden is heel goed meegevallen. Al was het wel een hele aanpassing om terug op de schoolbanken plaats te nemen. Je leert alles over de verschillende vervoersbewijzen en je gaat ook het terrein op om het treinmaterieel te leren kennen en een stageperiode te doorlopen.

Net als een horecajob is de functie van treinbegeleider een actieve job en je bent baas aan boord. Daarnaast heb ik geleerd om met verschillende klanten om te gaan en een negatieve situatie om te buigen. Dat zijn capaciteiten die me nu erg goed van pas komen. Ook mijn talenkennis is een pluspunt.

Bij NMBS geniet ik van veel meer voordelen. Zo zijn er reële doorgroeimogelijkheden. Ik ben nu bijna 2 jaar aan de slag en ik mag binnenkort deelnemen aan een interne proef om hogerop te geraken. Ik droom ervan om in de toekomst zelf les te kunnen geven aan startende treinbegeleiders. Een ander voordeel: je hebt geen verloren uren. Die heb je in de horeca wel door het systeem van service coupé.”

Work hard, play hard

“Na de opleiding startte ik in het depot van Gent. We zijn hier met 125 treinbegeleiders. Dat lijkt een grote groep, maar toch zijn we hecht. We organiseren met de vriendenkring bijvoorbeeld een petanquetoernooi. Ook samen met de treinbestuurders organiseren we geregeld activiteiten buiten het werk. Zo leer je elkaar op een andere manier kennen. Tot op vandaag heb ik me nog geen dag beklaagd dat ik de overstap gewaagd heb.”

Wil jij ook een opleiding volgen en treinbegeleider worden? Solliciteer nu!

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info