NMBS werft 1.400 nieuwe medewerkers aan in 2019

Om deze vacatures in te vullen, zetten NMBS en HR Rail allerlei aanwervingsacties op touw, waarvan de Meet & Greet Train op zaterdag 9 februari het startschot was. Een nieuw concept, waarbij kandidaten aan boord van de trein kennismaken met de job van treinbegeleider. Bij aankomst in Brussel of Namen konden ze meteen solliciteren en de eerste testen afleggen. Het concept slaat duidelijk aan: bijna 400 kandidaten stapten zaterdag op één van de zeven Meet & Greet Trains.

NMBS zet met deze vele nieuwe vacatures de aanwervingsgolf van de afgelopen jaren verder. In 2018 verwelkomde NMBS 1.600 nieuwe collega’s en ook in 2019 zijn er 1.400 nieuwe vacatures. Er zijn zo veel nieuwe talenten aan te werven die met passie voor de reiziger willen werken aan een duurzame toekomst. NMBS biedt een brede waaier aan beroepscategorieën aan en is onder meer op zoek naar 360 treinbestuurders, 300 treinbegeleiders en 140 technici voor het onderhoud van de treinen.

Uniek concept: Meet & Greet Trains

Om voor al deze jobs de geknipte medewerker te vinden, organiseren NMBS en HR Rail tal van acties. De aftrap van de aanwervingscampagne wordt gegeven met de Meet & Greet Trains, die er voor hebben gezorgd dat bijna 400 kandidaten uit heel België het beroep van treinbegeleider hebben kunnen ontdekken. Zeven Meet & Greet Trains hebben deze zaterdag rondgereden. In Vlaanderen reden de treinen vanuit Brugge, Hasselt en Antwerpen richting Brussel. In Wallonië reden drie treinen vanuit Luik, Aarlen en Bergen richting Namen; een vierde trein reed vanuit Charleroi richting Brussel. De kandidaten hebben in een rijtuig dat speciaal voor deze actie werd gereserveerd, op een interactieve manier het beroep van treinbegeleider leren kennen. Ze hebben ook de gelegenheid gekregen alle mogelijke vragen te stellen aan de verschillende treinbegeleiders aan boord van deze treinen. Bij aankomst in Brussel-Zuid of Namen konden geïnteresseerden meteen solliciteren en de eerste testen afleggen. Wie slaagde, wordt uitgenodigd voor het mondeling examen, dat op een ander moment plaatsvindt. Een korte en eenvoudige procedure dus, en bovendien een uitgelezen kans om alvast kennis te maken met toekomstige collega’s.

Het beroep van treinbegeleider staat open voor kandidaten:

  • Die minstens beschikken over een getuigschrift van de tweede graad van het algemeen, technisch of kunstsecundair onderwijs of een getuigschrift van de derde graad van het beroepssecundair onderwijs
  • Een goede kennis van het Nederlands en het Frans hebben

Het beroep van treinbegeleider is een sleutelpost binnen NMBS. Het beroep bestaat erin de reizigers te informeren en te begeleiden in de best mogelijke omstandigheden op het vlak van comfort en veiligheid. Het is de ideale job voor iedereen die van het menselijk contact houdt en graag mensen helpt.     

Later dit jaar organiseren NMBS en HR Rail nog meer acties en tal van jobevents voor de verschillende profielen. Op 18 februari start ook de imagocampagne  met radiospots, online banners, advertenties en affiches. Op 6 april kunnen kandidaat-treinbestuurders deelnemen aan een “Escape Train” en op 4 mei verwelkomen we technici voor een Job Day in Mechelen.

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info