Een nieuwe carrière op 54-jarige leeftijd

Na een loopbaan van meer dan 30 jaar in de horeca, koos Jean-Louis Grosjean voor een ander spoor. Hij startte als treinbegeleider bij NMBS, een beroep waarin het contact met de klant belangrijk is. En dat past perfect bij Jean-Louis’ persoonlijkheid.

Op 50-jarige leeftijd een nieuwe carrière starten bij NMBS? Dat kan!

“Mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging was moeilijk. Voor sommige bedrijven is leeftijd een struikelblok. Een vriend vertelde mij over het beroep van treinbegeleider. Ik ben enorm tevreden dat ik besloot om de sprong te wagen.” Jean-Louis ervaart dat bij NMBS 50-plussers dezelfde kansen krijgen als jongere collega’s. Het belangrijkste is dat je profiel en je motivatie matchen met het bedrijf en de vacature.

“Een vijftiger aanwerven heeft heel wat voordelen voor het bedrijf.  Dankzij onze jaren professionele ervaring waarop we kunnen terugvallen, staan we sterk in verschillende situaties op het terrein. Op bijleren staat geen leeftijd zeggen ze altijd. Een nieuw beroep aanleren na je vijftigste is dus zeker mogelijk.”

Na een intensieve opleiding van 4,5 maanden, een combinatie van theorie en praktijk, startte Jean-Louis als treinbegeleider in Brussel-Zuid.

Treinbegeleider: een job met veel afwisseling en contact met de reiziger!

“De treinbegeleider is verantwoordelijk voor de veiligheid in de trein. Daarnaast is hij/zij vooral ook het gezicht van NMBS. Je staat continu ten dienste van de reizigers. Dat wil zeggen dat je moet houden van menselijk contact. Daarnaast moet je ook zelfstandig kunnen werken.” Die autonomie trekt Jean-Louis enorm aan in de job. “De elementen die ik apprecieerde in mijn job in de horeca zocht (én vond) ik ook in mijn nieuwe uitdaging: je eigen tijd indelen, flexibiliteit tonen en vooral continu in beweging zijn! “Jean-Louis benadrukt het belang van talenkennis in zijn job. “Meertaligheid laat de treinbegeleider toe om de reiziger nog meer op z’n gemak te stellen.”

Ben jij net als Jean-Louis op zoek naar een carrièreswitch? Solliciteer nu

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info