“Een echte speeltuin van techniek”

“9 jaar geleden ben ik bij NMBS beginnen werken in de tractiewerkplaats van Antwerpen-Noord. Mijn tweelingbroer en ik kregen de microbe te pakken door onze papa, die hier ook nog gewerkt heeft. Ik ben gestart als elektrotechnieker, maar ik had ook interesse in mechanica. Na 3 jaar werd me al de mogelijkheid geboden om een team te leiden.” Kris Luyckx is vandaag verantwoordelijk voor het onderhoud van de locomotieven type Traxx samen met 15 collega’s, een mix van jong en oud. “Ik maak er een sport van om iedereen te laten meedenken om de planning op te maken of om structurele problemen op te lossen. Technici worden polyvalent opgeleid, maar ieder heeft wel een specialiteit waarin hij/zij uitblinkt. Deze morgen hadden we bijvoorbeeld een probleem met de snelheidsregistratie van het ETCS veiligheidssysteem. Een speciale fout waarover we samen in team logisch hebben nagedacht en de verschillende mogelijkheden overlopen. Straks zitten we opnieuw samen om de oplossing te evalueren. Iedereen is hierin betrokken want samen weet je meer dan 4 individuen apart.”

“In een locomotief zit alles.”

“Ik leg graag uit aan mijn team waarom iets moet gedaan worden. Dan kennen ze het doel als ze de taak uitvoeren. Zo leg ik altijd uit welk belang de klant hierbij heeft. Waarom je hier zou moeten komen werken? Vooral voor de technische uitdaging: in een locomotief zit werkelijk alles: ICT, elektronica, mechanische onderdelen met zwaar sleutelwerk, een tractiemotor, elektrische onderdelen, sturingscomponenten,... Kortom een speeltuin van techniek. Ook voor doorgroeimogelijkheden zit je bij ons goed. Er zijn zo veel mensen die op pensioen gaan dat de mogelijkheden legio zijn om de ladder op te klimmen, al moet je hier wel wat voor doen. Ik zit zelf zeker niet aan mijn limiet en heb nog veel goesting om te evolueren.”

Wil jij ook technicus worden bij NMBS? Bekijk al onze vacatures

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info